info@gnosis.hr

Lektoriranje | Stručna lektura svih vrsta tekstova

GNOSIS prevoditeljska agencija > Blog > Lektura teksta > Lektoriranje | Stručna lektura svih vrsta tekstova
lektoriranje

Lektoriranje | Stručna lektura svih vrsta tekstova

Kako biste osigurali točnost, razumljivost te jezični sklad nekog teksta, vrlo je važno povjeriti ga pouzdanom i stručnom lektoru. Lektoriranje je proces jezične provjere teksta na temelju koje se eliminiraju i korigiraju pogreške u pisanju. No sam proces lektoriranja je mnogo više od ispravljanja velikog slova ili pak dodavanja kvačice i zareza. Dužnost lektora je poboljšati kvalitetu napisanog rada te ukazati na pogreške koje negativno utječu na jasnoću i razumljivost teksta.

Riječ je o poslu koji iziskuje maksimalnu koncentriranost, posvećenost, strpljenje i naravno – znanje. Ponekad vam određeni tekst ili dokument može biti presudan za novo radno mjesto, upis na fakultet i slično. Loše napisan tekst prepun gramatičkih pogrešaka u većini slučajeva rezultirat će odbijenicom i negativnim odgovorom, a to zasigurno ne želite. Iz tog razloga, bitno je odabrati stručnog i educiranog lektora koji će vam moći pružiti uslugu koju trebate.

 

Uz pomoć stručnih i educiranih lektora do teksta bez mane

Danas si mnogi imaju tendenciju sami davati titule pa se tako rado oslovljavaju kao prevoditelji, lektori, jezični znalci, a njihova struka i znanje su poprilično daleko od toga. Budite vrlo pažljivi pri odabiru lektora kako ne biste svoj tekst povjerili nekome tko će ga samo provući kroz nekoliko online alata i vratiti kao ispravljen tekst. U agenciji GNOSIS nećete imati priliku „naletjeti“ na takve jer su svi lektori isključivo profesionalci s iznimno bogatim lektorskim iskustvom. Riječ je o profesorima hrvatskog i drugih stranih jezika koji su odgovorni, stručni te posvećeni kontinuiranom obrazovanju i usavršavanju.

Svaki lektor pažljivo „prolazi“ kroz tekst ispravljajući gramatičke i pravopisne pogreške. U slučaju da lektor smatra kako bi se kvaliteta pojedinog dijela teksta mogla poboljšati, dodaje svoj prijedlog za izmjenu. Na ovaj način izvršava se jezično-stilska obrada rečenica u svrhu poboljšanja čitljivosti. Istovremeno se obavlja i korektura teksta koja obuhvaća ispravljanje interpunkcijskih i tipografskih pogrešaka. Svakako valja napomenuti kako formatiranje teksta te sadržajna koherentnost nije obveza lektora.  On vas o takvim nedostacima može samo upozoriti te ih naznačiti u tekstu.

Kako bi lektor ispravno odradio lektoriranje nekog teksta, od iznimne je važnosti savršeno poznavanje jezika. Osim samog jezika, potrebno je poznavati jezične norme te iznimke koje određeni jezik ima.

 

Lektoriranje različitih vrsta tekstova

Prevoditeljska agencija GNOSIS u ponudi ima veliki izbor usluga lektoriranja tekstova različitih namjena. U nastavku smo izdvojili one najtraženije:

 

Lektoriranje maturalnih i diplomskih radova

Uz kvalitetan i tematski pogođen sadržaj, za svaki maturalni i diplomski rad nužno je da bude gramatički i stilski ispravan. Profesori neće tolerirati pravopisne i interpunkcijske pogreške, baš kao ni teško razumljiv i konfuzan tekst. Zato će se stručni lektori pobrinuti da vaš diplomski rad bude maksimalno poboljšan u svrhu postizanja što veće ocjene.

 

Lektoriranje web-stranica

Kako bi posjetitelji vaše internetske stranice stekli dojam da nudite kvalitetan proizvod ili uslugu, važno je imati sadržaj koji ulijeva povjerenje. Gramatički neispravni opisi, loš izbor riječi i rečenice nejasnog značenja, vrlo vjerojatno će odbiti potencijalne klijente.  Vaš proizvod može biti vrhunske kvalitete, no ako je isprezentiran na krivi način, nitko neće uvidjeti njegovu kvalitetu. Odnosno, nitko mu neće ni dati priliku. Prepustite stručnjacima da lektoriraju vaše tekstove i na taj način unaprijedite svoje poslovanje.

 

Lektoriranje znanstvenih radova

Lektura znanstvenih radova je nužna jer samo stopostotno jezično ispravni radovi se priznaju i prolaze provjeru komisije. Zato educirani lektori koji poznaju stručnu terminologiju rade na znanstvenim radovima pazeći na svaki detalj u tekstu.

 

Lektoriranje knjiga

Unatoč tome što književnici i pisci imaju pravo na autorsku slobodu, neke pogreške u pisanju su nedopustive. Pri tom prvenstveno mislimo na gramatičke greške, interpunkcijske znakove i slično. Iz tog razloga, većina autora se odlučuje poslati rad na lektoriranje prije puštanja knjige u tisak.

 

Lektoriranje letaka i brošura

Baš  kao i  ranije spomenute internetske stranice, tako su i letci vrsta promotivnog materijala. Reklama je jedna od ključnih stavki za uspješan biznis, stoga je važno da bude napisana na pravilan način. Lektoriranjem reklamnih letaka korigiraju se pogreške u pisanju, predlaže se drugačiji rečenični redoslijed ako je potrebno i slično.

Osim navedenih usluga, agencija GNOSIS bavi se i lektoriranjem svih ostalih tekstova, poslovnih dokumenata, priručnika, doktorskih disertacija itd. Svaki poslani tekst ide na besplatnu procjenu na temelju koje klijent odlučuje hoće li pristati na suradnju.

 

Kako se određuje cijena lektoriranja?

Cijena lekture ovisi o nekoliko stavki, a to su:

  1. Vrsta teksta

Pri formiranju cijene, važnu ulogu igra vrsta teksta. Nije isto korigirati nekakav reklamni katalog pisan jednostavnim i svakodnevnim govorom te znanstveni rad prepun stručnih izraza. Sama kompleksnost teksta je zahtjevnija za drugi rad, pa je time i cijena veća.

 

  1. Jezik

Lektoriranje je uvijek lakše na materinjem jeziku, stoga će lektura na stranom jeziku biti nešto skuplja. Ovo je osobito slučaj ako je riječ o nekom manje traženom stranom jeziku od onih „uobičajenih“ (engleski, njemački, talijanski…).

 

  1. Broj kartica teksta

Cijena lektoriranja također velikim dijelom ovisi i o broju kartica teksta. Kartica teksta je obračunska jedinica na temelju koje se, uzimajući u obzir i druge faktore, formira cijena lekture i prijevoda.  Jedna kartica teksta jednaka je 1500 znakova s razmacima.

 

  1. Željeni rok isporuke

Ako ste u stisci s vremenom te želite uslugu bržu od predviđenog, u tom slučaju cijena lekture može biti nešto veća od uobičajene. Naravno, to opet ovisi i o svim drugim prethodno navedenim stavkama te o dogovoru s agencijom  i lektorom.

 

lektura teksta

 

Mogu li sam lektorirati svoj tekst?

Ljudi se često pitaju mogu li sami lektorirati tekst ukoliko imaju dobra jezična znanja. U slučaju da niste profesor nekog jezika, prevoditelj ili lektor, odgovor je – NE, ne možete stručno lektorirati svoj tekst. Naravno, vi svoj tekst možete dodatno pregledati i korigirati nekakve detalje koje uočite, no lekturu ipak treba odraditi za to kvalificirana osoba. Osim što ima kompetentna znanja i iskustvo, lektor je uvijek nezavisni čitatelj. Samo nezavisan čitatelj može dati objektivno mišljenje te uočiti pogreške koje autor teksta ne primjećuje.  Također će uočiti oprečne pojmove i nejasnoće koje tekst sadrži.

I premda biste možda željeli uštedjeti i zaobići troškove plaćanja lektoriranja, imajte na umu da ova usluga zaista vrijedi. Isplati se uložiti u nešto što vam može otvoriti nove prilike – životne ili poslovne. Prvi dojam je uvijek najvažniji, a samo jedan tekst može biti presudan za neki novi početak. Zato odaberite kvalitetnog lektora koji će poboljšati kvalitetu vašeg teksta te vam pružiti profesionalnu i vrhunsku uslugu.

 

Lektoriranje u agenciji GNOSIS – najbolji omjer cijene i kvalitete lekture

Usluga lektoriranja postala je nezaobilazna te iznimno važna u mnogim situacijama, osobito onim vezanim uz obrazovanje, promociju te izdavaštvo.

Bilo da ste apsolvent koji mora predati diplomski rad ili pak autor koji upravo planira objaviti svoju knjigu, zasigurno ne želite dobiti negativnu ocjenu od profesora ili publike zbog gramatičkih grešaka. Svaka gramatička, pravopisna i interpunkcijska pogreška može umanjiti vrijednost vašeg rada, stoga se potrudite izbjeći takve situacije.

Obratite se agenciji GNOSIS koja će vam pružiti uslugu kakvu zaslužujete. Na temelju teksta kojeg pošaljete bit će napravljena besplatna procjena, a agencija će vam mailom poslati ponudu. Svi lektori agencije GNOSIS jezični su stručnjaci i profesori s dugogodišnjim lektorskim iskustvom. Tekst koji pošaljete bit će korigiran do najsitnijeg detalja te isporučen u dogovorenom roku.

Pristanite samo na najbolje za vaš novac, obratite nam se s povjerenjem!

Kontakt: info@gnosis.hr